Z tymi przysmakami filiżanka kawy stanie się deserem – o dodatkach do kawy

Szukasz włoskich słodyczy? Sprawdź https://cafessima.pl/kawa-i-dodatki/slodycze-dodatki-do-kawy/.

Przywykliśmy do spożywania kawy na szybko przed wyjściem do pracy lub zamiast śniadania. Nie powinno to dziwić, gdyż kawa z powodu znajdującej się w niej kofeinie rozbudza i pomaga z pełną siłą zmierzyć się z codziennymi zadaniami. Tymczasem lekceważymy to, że kawa zestawiona z rozmaitymi dodatkami zmienia się w słodki przysmak, przy którym można się rozluźnić po wyczerpującym dniu w pracy. Które wobec tego ciastka i słodkości dobrze współgrają z kawą?

Czekolada, nugaty i orzechowe słodycze – co warto przygryzać do kawy?

Z kawą, zwłaszcza jeżeli uwielbiamy pić ją czarną i niesłodzoną, idealnie łączą się wszystkie słodycze, które balansują jej mocny smak. To przykładowo:
desery z karmelem, toffi oraz miodem – sezamki, holenderskie stroopwafle lub pomadki mleczne – te słodycze idealnie pasują do popołudniowej kawy i interesującej lektury;
nugaty – wyborny deser wytwarzany z miodu i ubitych białek jaj, które łączy się orzechami (rozdrobnionymi bądź całymi), niekiedy z dodatkiem kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny przysmak, który w Europie spożywa się w czasie świąt Bożego Narodzenia w Hiszpanii, we Włoszech i we Francji. Tam także wytwarza się najlepsze nugaty;
migdały, orzechy i orzechoweciastka – czy wybierzemy do kawy delikatne makaroniki wypiekane z mąki migdałowej, mieszankę orzechów lub smakowite ciasta z ich dodatkiem, na pewno będziemy zadowoleni z tego połączenia. Należy jednak mieć na uwadze, iż orzechy zawierają dużo tłuszczy, głównie tych zdrowych, ale i tak lepiej jeść je z umiarem;
kruche ciastka – m.in. herbatniki, ciastka owsiane oraz biszkopty, czyli wszystko, co da się zamoczyć w kawie;
czekolada – parę kawałków ciemnej czekolady i kawa to kombinacja, która zauroczy nawet bardzo wymagające osoby. Rzecz jasna zalecamy wybierać czekoladę najlepszej jakości z jak najwyższą zawartością kakao (więcej niż 70%) oraz z minimalną zawartością cukru i tłuszczu. Dobre czekolady rozpoznaje się po specyficznym trzaśnięciu gdy się ją dzieli;
cynamonowe ciastka – mamy na myśli bułeczki drożdżowe posypane cynamonowym cukrem oraz szarlotki. Ta przyprawa kapitalnie podbija smak kawy (można ją dodać też bezpośrednio do napoju, przykładowo posypać nią delikatną piankę naszego cappuccino).

Dane adresowe:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]