Uniwersalne dania polskiej kuchni – barszcz czerwony

Znajdź barszcz czerwony z zakwasu.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie wyłącznie na święta, którą jemy na ogół w czasie Wigilii bądź dużych rodzinnych spotkań okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja spożywania obiadów z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko w postaci zupy, lecz także jako uzupełnienie do wielu potraw.

Barszcz czerwony to potrawa wszechstronna

Wydaje się, że barszcz czerwony to banalny do przyrządzenia wywar z buraków, który sam w sobie nie jest dość sycącym daniem. Jednak właśnie jego kwaśny, a zarazem trochę słodki aromat sprawia, iż znakomicie stapia się on z innymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy zalewają nim uszka z grzybami, mięsem bądź kapustą, pozostali preferują w nim ziemniaki, kawałki kiełbasy i jajko na twardo. Barszcz czerwony to znakomite danie obiadowe, lecz również pyszna przekąska albo ciepła kolacja – gorący kubeczek tej zupy świetnie pasuje do chrupiącego krokieta z pieczarkami bądź bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem.

Wypada zaznaczyć, iż barszcz czerwony, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, gdyż zawiera mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, a także sporo żelaza, dlatego poleca się go osobom cierpiącym na anemię. Z kolei ze względu na fakt, że bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym często je się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej aromatyczny smak

Nie ma uniwersalnej receptury na barszcz z buraków – każdy kucharz stosuje własne ulubione dodatki i inaczej doprawia to danie. Niektórzy dosypują do niego odrobinę cukru, żeby uwydatnić naturalną słodycz buraka, inni lubią pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli gotuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaskowaty smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie zawiera więcej istotnych składników odżywczych. Zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przyszykować osobiście, lecz okres fermentacji trwa w okolicach tygodnia. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd najdzie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub online.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]