Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

sól kłodawska niejodowana, sól himalajska

Składnikiem potrzebnym do właściwego działania naszego organizmu jest sól. Jakie cechy ma niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu należy ich używać w kuchni?

Właściwości różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który świetnie wzbogaca smak posiłków. Choć nieumiarkowane wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (nieprzekraczające 6 gramów na dobę) są konieczne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż mających 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę wartościowych minerałów i pierwiastków, takich jak wapń, magnez czy selen, a równocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie podbija smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, potasu i wapnia

Sól kłodawska z kolei to składnik o wysokim stopniu czystości – zawiera ok. 97% NaCl i stanowi idealny do tradycyjnych kiszonek. Jest m.in. kopalnią magnezu, żelaza czy wapnia, czyli pierwiastków niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie traci swoich właściwości i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]