Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska
Składnikiem potrzebnym do właściwego działania naszego organizmu jest sól. Jakie cechy ma niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu należy ich używać w kuchni?
Właściwości różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który świetnie wzbogaca smak posiłków. Choć nieumiarkowane wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (nieprzekraczające 6 gramów na dobę) są konieczne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż mających 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę wartościowych minerałów i pierwiastków, takich jak wapń, magnez czy selen, a równocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie podbija smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, potasu i wapnia
Sól kłodawska z kolei to składnik o wysokim stopniu czystości – zawiera ok. 97% NaCl i stanowi idealny do tradycyjnych kiszonek. Jest m.in. kopalnią magnezu, żelaza czy wapnia, czyli pierwiastków niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie traci swoich właściwości i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]