Kiszony sok z buraka lub kapusty – źródło witamin i minerałów

Jeśli chcesz kupić sok z kiszonych warzyw, kliknij tu.

Z kiszonek korzysta się w rodzimej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednakże często wspomina się również ogromne własności prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach sklepowych w alejkach z przetworami.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego należy go pić

Prawdopodobnie większość z nas w dzieciństwie spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po spożyciu kapusty raz za razem dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że napój jest niezmiernie zdrowy, choć nie każdemu smakuje. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to wspaniałe źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy K, E, A oraz C, jak również liczne minerały, jak miedź, żelazo i fosfor. Wielu ludzi miewa trudności z przywyknięciem do kwaśnego posmaku tego soku, jednak rekomenduje się sięgać po niego cyklicznie, gdyż jest on bakterio- i grzybobójczy, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i wspomaga trawienie, a to sprawia, że może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się też osobom, chorym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego przetworu nie wolno nadużywać – wystarczy pić maksymalnie jedną szklankę soku dziennie.

Sok z kwaszonych buraków ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne

Innym odżywczym sokiem, którego używamy od zawsze do gotowania, a który spożywamy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. Zawiera on dużo witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: podnosi koncentrację, obniża ciśnienie, a jednocześnie pozytywnie wpływa na przemianę materii. Chociaż buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia paniom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z schorzeniami nerek bądź reumatyzmem.

Jeśli nie masz czasu, by przyrządzać soki z kiszonek na własną rękę, możesz zakupić je w ulubionym markecie bądź założyć na nie zamówienie bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, iż tego typu soki należy magazynować w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]