Kiszona kapusta – dlaczego warto dodać ją do swojego jadłospisu?

Znajdź kapustę kwaszoną.
Charakterystyczny smak kwaszonej kapusty jest znaczącą cząstką polskiej kuchni. Jest ona składową licznych potraw i statystyczny Polak bardzo często kładzie ją na talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kwaszona kapusta to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.
Kapusta kwaszoną – źródło niezbędnych witamin i minerałów
Kapusta kiszona, albo kwaszona, jako że tych nazw używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych wynalezionych w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na długie magazynowanie żywności. Drobno posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi okres czasu na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś jedzenie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych witamin czy składników odżywczych, których zdobycie podczas zimy było o wiele trudniejsze niż obecnie. A warto podkreślić, że kwaszona kapusta ma mnóstwo substancji niezbędnych dla właściwego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. W produkcie tym znajdują się też inne kluczowe dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B12, B5, B3). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło między innymi błonnika pokarmowego, magnezu czy wapnia. Jednocześnie to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, toteż zaleca się jego konsumpcję osobom pragnącym odchudzić się.
Kiszona kapusta – w krokietach i w dodatkach
Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się jako przystawka do potraw, jak i jako kluczowy ich składnik. Nieprzetworzoną z reguły spożywa się ją jako surówkę z marchewką i posiekaną cebulą, która współgra z daniami z kartofli i ryb, a rzadziej na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To także artykuł, który idealnie harmonizuje z pieczarkami i czerwonym mięsem, dlatego robi się z niej nadzienie do krokiecików, pierogów i łazanek. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie powstałyby tradycyjne polskie dania – bigosu, góralskiej kwaśnicy albo kapuśniaka.
Zasadniczo każdy kucharz ma swój sposób na kwaszoną kapustę, jednakże w dzisiejszych czasach raczej rzadko przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności magazynowania jedzenia na zimę. Kapustę kiszoną w niewielkich i dużych opakowaniach bez problemu dostać można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Wytwórcy mają w swojej ofercie także kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]