Cechy żywności ekologicznej

Dowiedz się więcej o ekologicznej żywności.
Od szybkiego rozwoju branży spożywczej, który daje się zauważyć od zeszłego stulecia, produkty spożywane przez nas każdego dnia zaczęto standardowo nasycać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże wraz z rosnącą świadomością odbiorców odnośnie tego, co spożywają i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni wyrobów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej.
Eko żywność – znikoma zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich
By jakiś produkt sprzedawany w Polsce mógł mienić się „ekologicznym”, musi spełnić kilka wytycznych. Żywność eko oraz artykuły z niej sporządzone muszą zdobyć stosowne certyfikaty przyznawane przez upoważnione do tego instytuty. Fundamentalną jednakże cechą spożywczych artykułów eko jest to, iż wykorzystane do ich przygotowania owoce oraz warzywa kultywowano z zachowaniem wszelkich zasad rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie wykorzystywali chemicznych nawozów ani środków ochrony roślin, które mogłyby negatywnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które także szkodzą otoczeniu. Niektóre bowiem nawozy zatruwają wody powierzchniowe czy wywołują zasolenie gleby, a opryski pół chemicznymi pestycydami nieraz powodują np. śmierć pożytecznych pszczół. Natomiast w efekcie ekologicznej uprawy owoce i warzywa cechują się niższą zawartością azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to oznacza, że mniej tych związków przedostanie się do ciała ich konsumentów.
Jak powinna być oznaczona zdrowa żywność?
Przetwory eko podlegają stałemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym też w czasie magazynowania oraz transportu. Co ważne, jeśli produkt spełnia warunki, jego wytwórca prócz standardowych informacji między innymi o wadze netto, kraju produkcji składników, wartościach odżywczych, dacie przydatności do spożycia i warunkach przechowywania, musi również obligatoryjnie wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego ten artykuł oraz umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc listek ułożony z białych gwiazdek. Wypatrując ekologicznych przetworów trzeba więc czytać uważnie etykiety produktów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o otrzymanych certyfikatach.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]