Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

Żur w butelce znajdziesz na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.

Ostatnio coraz rzadziej jemy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, co generuje chęć błyskawicznego nasycenia się, często omijamy zupy, wybierając potrawy, które niegdyś oferowane były zazwyczaj jako to większe danie. Lecz na wskroś polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, będą z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samodzielnie przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to nadal są one stałym punktem w ofercie restauracji oraz barów z rodzimą kuchnią, a także są powszechnie serwowane w czasie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.

Żurek to nie barszcz biały – Zakwas z mąki żytniej lub pszennej – który na barszcz biały, a który na żurek?

Jeśli zapyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób często nie wie, iż to dwa odrębne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały przyrządza się na zakwasie mąki pszennej, zaś żurek – na zakwasie na mące żytniej. Ale to nie jedyne, co odróżnia te zupy, chociaż wypada dobitnie zaznaczyć, że nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda potrawa jest odbiciem subiektywnych preferencji oraz umiejętności kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, że w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kiszonych bądź z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, gdyż w ramach tej rodziny zup można wyróżnić trzy rodzaje:
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z jajkiem i pieczywem;
– gęsty, kwaśny żur sporządzany zazwyczaj ze sporą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.

Nie ma potrzeby przygotować samodzielnie zakwasu na żurek i barszcz biały

Preparacja zakwasu na wypunktowane wcześniej zupy jest nieskomplikowane, jednak nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. W internecie przeczytać można mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, które można wykorzystać. Wykorzystując jednak samodzielnie przygotowany zakwas należy zaplanować gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego, jeśli chęć np. na żur zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, zalecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na zrobienie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym ugotujemy sycący biały barszcz i żurek śląski lub staropolski.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]