Jak dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin?

Niedobór witamin to często pojawiający się problem, spowodowany brakiem zróżnicowanej diety. Szybkie tempo życia powoduje, że nie zwracamy uwagi na to, co jemy.Często jest ona uboga w odpowiednie dawki witamin i minerałów. Problem nasila się w okresie jesienno-zimowym, kiedy warzywa i owoce są gorszej jakości Jak zatem przeciwdziałać skutkom niedoborów witamin?
Na początku warto zapoznać się z witaminami i minerałami, których możemy mieć w niedostatecznej ilości.
Naturalny Beta-karoten – prowitamina A
W celu zapewnienia dziennej dawki beta karotenu wystarczy wypić szklankę soku marchwiowego. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym soki to bardzo dobre rozwiązanie. Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, dlatego ważne jest jej uzupełnianie, szczególnie jeśli pracuje się przy komputerze lub w jako kierowca. Oprócz marchwi, witaminę A znajdziemy w dyni, groszku, fasolce szparagowej, koperku i jarmużu. W przypadku owoców warto sięgnąć po morele, brzoskwinie, melony i śliwki.
Witamina C
Jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Znacząco wpływa na utrzymanie odporności, dlatego należy zwrócić uwagę, aby uzupełniać jej niedobory. Aby wzmocnić odporność i zapewnić odpowiedni poziom witaminy C, należy sięgnąć przede wszystkim po owoce cytrusowe, a zima to najlepszy czas na ten typ owoców. Jednak witaminę C możemy znaleźć także w papryce, pomidorach, szpinaku czy brokułach.
Witamina E
Znana przede wszystkim jako przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia. Jej niedobór może prowadzić także do niedokrwistości i zmian w układzie nerwowym. Aby uzupełnić jej niedobory należy sięgnąć po oleje roślinne, nasiona i razowe pieczywo. Znajdziemy ją także w warzywach liściastych np. szpinaku, pietruszce i sałacie. W okresie zimowym warto także sięgać po soki wielowarzywne w celu zapewnienie sobie odpowiedniej dawki.
Witamina B6
Warto wspomnieć także o witaminie B6, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jej niedobór może być przyczyną stanów depresyjnych, problemów ze snem czy koncentracją. Najwięcej witaminy B6 znajduje się w nabiale. Jednak możemy ją znaleźć także w niektórych warzywach np. marchwi, groszku, szpinaku czy ziemniakach.
Jak radzić sobie z niedoborami witamin w okresie jesienno-zimowym?
Przede wszystkim warto wybierać produkty mrożone. Warzywa przygotowywane w ten sposób zachowują właściwości odżywcze. Warto pamiętać jednak, aby nie rozmrażać warzyw przed gotowaniem, bo powolne odmrażanie powoduje utratę niemal połowy wartości odżywczych. Mrożone warzywa najlepiej wrzucić do gotującej się wody na krótki czas. W ofercie znajdziemy zarówno bukiety warzyw, ale także fasolę szparagową, szpinak czy owoce.
Warto zainteresować się także kiszonymi warzywami, zawierającymi wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem witamin C, E i K, a także witamin z grupy B. Wspomagają odporność, mają działanie probiotyczne i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie jelit. Najbardziej popularna jest kiszona kapusta i ogórki. Jednak kisić można większość warzyw np. paprykę, czosnek czy buraki.
Musimy pamiętać, że witaminy lepiej wchłaniają się z pożywienia niż z suplementacji.. Zróżnicowana dieta to podstawa dobrego zdrowia i samopoczucia. Ważne jest, aby z jedzeniem dostarczać odpowiednich makro i mikroelementów.