Zbiorniki stalowe i zbiorniki fermentacyjne dla przemysłu

Stal nierdzewna jest jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów. Nie reaguje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje parametry nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną warstwę. Ochrania ona stal przed negatywnym działaniem rozmaitych substancji chemicznych, a także polepsza jej odporność na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu dziedzinach przemysłu.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej w przemyśle kosmetycznym
Ze względu na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno do prowadzenia procesów produkcyjnych, jak i do magazynowania sporych ilości gotowych środków. Wymienione wyżej właściwości sprawiają, że zbiorniki nierdzewne są też znakomitym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe oraz dla branży chemicznej.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej w sektorze spożywczym
Zbiorniki nierdzewne są często używane w różnych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych bądź zakładach przetwórstwa. W piekarniach, gorzelniach czy browarach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego materiału. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym przede wszystkim dlatego, że na tego typu naczyniach nie powstaje nalot, który sprzyja skażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami lub bakteriami.