Skosztuj obwarzanków krakowskich

Chcesz zamówić obwarzanki krakowskie? Powinieneś odwiedzić tę stronę.
Posiadają niepowtarzalny smak, prezentują się bardzo ciekawie, natomiast znaleźć je można wyłącznie w jednym mieście w Polsce. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezsprzecznie są symbolem dawnej stolicy Polski i dumą tutejszych piekarzy. Dlaczego szczycą się tak dużym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności zamierzają skosztować właśnie tego smakołyku?
Tradycji obwarzanków krakowskich
Tradycja wyrabiania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W księgach zaś opisano je sto lat po tym, gdy zauważono, że jadła je królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je tylko w okresie przed Wielkanocą, jednak potem jadano je również w pozostałych sezonach. W XV stuleciu władca Jan Olbracht wydał dekret, na mocy którego mogli produkować je wyłącznie piekarze z Krakowa. Podobną ustawę ustanowiła 5 stuleci później UE, wpisując je do spisu produktów regionalnych.
Jak produkuje się obwarzanki krakowskie?
Obwarzanki posiadają formę pierścienia z łatwo zauważalną spiralną powierzchnią i średnicę około piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od wieków wytwarzane są według identycznej receptury. Ich nazwa oraz niepowtarzalny aromat są skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – na przykład sezamem lub makiem – i wkłada do piekarnika.
Dane adresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]